یادداشتی از دکتر حسن دادخواه؛ روند گردآوری و تدوین جلد نخست ویژه‌نامه تاریخ شفاهی دانشگاه

دکتر حسن دادخواه عضو هیئت‌علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در یادداشتی به نحوه گردآوری و تدوین نخستین جلد از ویژه‌نامه تاریخ شفاهی دانشگاه پرداخت.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، در متن این یادداشت آمده است:

ویژه‌نامه تاریخ شفاهی دانشگاه درواقع مجموعه‌ای از آثار نوشتاری دانشگاهیان به مناسبت برگزاری آیین بزرگداشت شصتمین سالگرد تأسیس دانشگاه شهید چمران اهواز در سال 1394 است.

این ویژه‌نامه مصور با 460 صفحه‌،  به‌نوعی نخستین ویژه‌نامه در نوع خود است که باهدف آشنایی با پیشینه دانشگاه و افرادی است که عمر خویش را صرف پایه‌گذاری و توسعه آن نمودند و شامل 14 فصل و دربردارنده مطالب گوناگونی است.

لازم است به پیشگامی جناب دکتر عبدالکریم بهنیا اشاره گردد که در دهه هشتاد با انتشار دو جلد کتاب به گرداوری و تنظیم زندگینامه اعضای هیئت‌علمی شاغل در دانشگاه اقدام کردند. ناگفته نماند که ویژه‌نامه تاریخ شفاهی دانشگاه که جلد اول آن به‌زودی منتشر خواهد شد و مطالب جلد دوم آن نیز فراهم‌شده است تفاوت‌های زیادی باکار ارزشمند جناب دکتر بهنیا دارد.

در پیشگفتار آن، پیام ریاست محترم دانشگاه و مقدمه‌ای از سوی خانم دکتر شهناز خادمی زاده و دکتر حسن دادخواه آمده است.

گردآوری و تدوین این ویژه‌نامه حاصل کوشش، پیگیری و زحمات دکتر حسن دادخواه، دکتر شهناز خادمی زاده، ندا شفیعی، سمیه طاهری فر، مریم سعیدی و سید مصطفی عالم زاده است. هر یک از همکاران یادشده در مقطعی و درزمینه ای خاص به تهیه و تنظیم این اثر کمک کردند و لازم دیده شد که به‌پاس زحمات بی‌دریغ، نامه‌ای ایشان آورده شود.

در فصل اول،  بیست پیام که از سوی روسای دانشگاه و شخصیت‌های دیگر به مناسبت شصتمین سالگرد تا سیس دانشگاه صادر گردیده، آورده شده است.

در فصل دوم آشنایی کوتاهی با روسای دانشگاه شهید چمران اهواز آورده شده است.

در بخش سوم، به خاطراتی از نقش دانشگاه در پیروزی انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی اشاره‌شده است؛ با قلم آقایان دکتر چینی پرداز، معاضدی، حقیری زاده، ابن جلال، مهدی قمشی، موسوی قهفرخی، هوشمند، دادخواه .

در فصل چهارم به آشنایی کوتاه با تعدادی از مفاخر و استادان پیشکسوت دانشگاه اختصاص داده‌شده است. لازم به توضیح است که به مناسبت برگزاری آیین شصتمین سالگرد طی فراخوانی از استادان دانشگاه خواسته‌شده بود که خاطرات و زندگینامه و رزومه خویش را به ستاد برگزاری مراسم تحویل نمایند که تا هنگام چاپ جلد اول ویژه‌نامه،  فرصت آشنایی به  افراد زیر فراهم شد شامل: آقایان دکتر محمد سعید مصدق، محمدحسین دیانی، ابراهیم قیصری، امید علی شهنی کرم زاده، عباس ترسلی، حیدر علی کشکولی، قربان نور محمدی فرخ درویش، رضا ابن جلال، محمدتقی رونق ، عبدالرحمان برزگر، حبیب‌الله قطب، خانم سکینه غنیمی فرد، عطاالله... قبادیان، مرتضی کوکبی، فتح‌الله بلداجی.

در فصل پنجم، زندگی‌نامه مدرسان شهید و استادان متوفی( که تا هنگام چاپ کتاب موفق به تنظیم زندگینامه آنان شدیم) آورده شده است. زنده‌یادان خانم‌ها و آقایان مهرداد مجدزاده، علی جمال پور، مهدی تجلی پور، جمال‌الدین صدر قدرقدر، ابراهیم آبدانان، نصرت‌الله صحت نیاکی، فروغ الزمان محمدی خالصی فر، سید کمال‌الدین نجفی ، فریدون مهرجو، امین تلوری، عبدالمحمد شیبانی، جواد میدانی، جمال حقیقی، احمدعلی پاپهن، عباس سلمی، مجمد تقی خلوصی، سید هدایت الله رشیدی، محمود بینا، مجید بهزاد، لطفعلی شجاعی مقدم، محمدصادق نجفی، قدرت الله فتحی، منصور معتمدی، سید ضیا معینی، کریم بشکار، ولی‌الله ظفری، حسین چوبین، غلامرضا فهیمی، خانم شهلا اسلامی منوچهری، منصور کمری، محمدرضا طاهری، صادق رضایی، علی عمیدی، یدالله دلاویز، تقی وحیدیان کامیار، سردار شهابی، عباس جامعی، فریدون افتخار شاهرودی،

در فصل ششم، آشنایی کوتاه و نوشته‌هایی از مربیان، کارشناسان و کارمندان دانشگاه آورده شده است شامل آقایان عبدالخالق قدوسی، بتول کوچک شوشتری، محمدعلی طهماسبی، مریم اکیدی، عیسی جعفری، مریم کبیری، نسرین دوستی ، نسرین احمدی، پریسا احمدی، مهناز مرادزاده، فرخنده استکی ، سمانه عباسیان، ایرج عسکری، محمدعلی جمال‌زاده، معصومه سیاحی، عبدالحسین زرگر.

فصل هفتم به یادها و خاطرات دانشگاهیان اختصاص‌یافته است با قلم آقایان دکتر زاهد بیگدلی ، نصراله امامی، سید حسین نصر، محمد محمودیان  شوشتری، حیدر علی کشکولی، محمود شفاهی بجستان، عبدالکریم بهنیا، نجفعلی رضایی آباده، غلامرضا قدرتی، محمود آسوده، حسین سپاسی، یوسفعلی عطاری، محمد محقق، رمضانعلی خرمایی، اسماعیل صالحی، صفی الله محرابی، خانم معمارنژاد.

فصل هشتم، به بیان پیشینه دانشگاه و برخی از واحدها و دانشکده‌ها پرداخته است. با قلم آقایان دکتر علی اقبال، عبدالحسین فرج پهلو، حاجی شالباف، رضا ابن جلال، حسن فروغی، ناصر حقوقی راد، منصور فربد، ابراهیم قلمی و عباس والا، رحیم چینی پرداز و قنبرعلی نصر اصفهانی.

فصل نهم به چند یادداشت انتقادی و نقد و نظر در باب مسائل دانشگاهی اختصاص‌یافته است به قلم آقایان دکتر فریبرز آذرپناه، مجتبی جعفرپور، یداله مهرعلی زاده، سید مرتضی افقه، بهروز زرگر، حمید ماجانی، حمید فرهادی راد، عزیز حزباوی، سیامک وحدتی نیا، محمد آیتی مهر، بیژن برازنده، حسن فروغی، محمدحسین راضی جلالی، محمود یعقوب نژاد و نعیم عرفانی مجد.

در فصل دهم، دکتر دادخواه،  گزارشات کوتاهی از روند شکل‌گیری و اجرای مراسم شصتمین سالگرد را ارائه داده است.

در فصل یازدهم یادداشت‌هایی پیرامون مستندسازی و مدیریت دانش آورده شده است به قلم دکتر محمد کاشفی پور، دکتر حمیدرضا غفوری، محمدحسین عظیمی.

فصل دوازدهم به پیوسته‌ای فرهنگی و چشم‌اندازهای نو در آیین بزرگداشت شصتمین سالگرد اشاره‌شده است.

فصل سیزدهم، طی چند یادداشت دکتر دادخواه به آسیب‌شناسی مراسم شصتمین سالگرد اشاره‌کرده است.

در فصل چهاردهم گزارش‌هایی علمی و اجرایی گوناگون در سال 1394 پیرامون دانشگاه آورده است.

لازم با یادآوری است که در این ویژه‌نامه فرصت نقد و نظر به همکاران دانشگاهی داده شد تا این مهم به بالا رفتن قدرت و ظرفیت تحمل انتقاد در همگان منجر گردد. از نظرات کارکنان و کارمندان و کارشناسان دانشگاه نیز بهره‌جویی شده است تا کوشش‌های این قشر نیز دیده گردد. به شاخه و علم مدیریت دانش و ضرورت پیاده کردن مستندسازی اشاره‌شده است تا ازاین‌پس، دانشگاه عملاً بتواند از داده‌های این دانش استفاده کند یادداشت‌هایی از مربیان دانشگاه آورده شده است تا این همکاران تشویق به نقش‌آفرینی بیشتری در توسعه دانشگاه شوند و کوشش گردید تا دامنه ذکر نام اعضای هیئت‌علمی و شناساندن کوشش‌های ایشان، گسترده و متنوع باشد تا زحمات بی‌دریغ همگان پاس داشته شود.

summary-address :